Het (mee)financieren van een verbouwing, hoe zit dat?

In een markt waar het woningaanbod steeds meer lijkt te slinken en het dus lastiger wordt om een woning aan te kopen is het logisch dat men gaat kijken naar alternatieven. In veel gevallen worden woningen die niet geheel instapklaar zijn minder snel en voor een lagere prijs verkocht.

Dit komt voort uit het feit dat veel mensen zo'n verbouwing niet zien zitten of (denken) de financiële middelen niet tot hun beschikking hebben. Toch is zo'n woning wellicht eerder haalbaar dan men denkt omdat je vaak de verbouwing (grotendeels) kan meefinancieren. Dit wordt over het algemeen gefinancierd via een bouwdepot. Uiteraard is het ook mogelijk om een dergelijke financiering aan te vragen voor jouw huidige woning voor bijvoorbeeld een aan- of opbouw.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot kan worden gezien als een tijdelijke bankrekening waar een deel van de hypotheeksom op wordt gestort. Zodra er kosten worden gemaakt voor de verbouwing dien je deze facturen in bij de bank en worden de kosten vanuit het bouwdepot vergoed. Op deze manier voorkomt de bank dat de gelden worden aangewend voor andere uitgaven dan de renovatie of verbouwing van de woning.

Welk bedrag mag er (mee)gefinancierd worden?

Voordat je een hypotheek met bouwdepot kunt aanvragen dient de woning getaxeerd te worden. In dit taxatierapport komen ten minste twee waarden te staan. Een waarde vóór verbouwing en een waarde ná verbouwing. Voor deze taxatie is het noodzakelijk om een verbouwingsspecificatie aan te leveren zodat de taxateur een overzicht heeft van de voorgenomen werkzaamheden en hier een waarde aan toe te kennen. Over het algemeen zal het verschil in waarde voor- en na verbouwing in het bouwdepot worden gestort.

Welke investeringen geven de gewenste waardevermeerdering?

Het is natuurlijk belangrijk dat de gewenste verbouwing of renovatie ook gefinancierd kan worden. Naast dit mee te financieren in de hypotheek kan dit ook door inbreng van eigen middelen (eventueel uit overwaarde van de vorige/huidige woning). Van belang is hier om goed te weten welke investeringen een waardevermeerdering met zich meebrengen en welke niet of gedeeltelijk. Het vernieuwen van een keuken die bijvoorbeeld slechts 3 jaar oud is zal aanzienlijk minder waarde toevoegen dan bijvoorbeeld het creëren van meer woonoppervlakte door een uit- of opbouw. In dat laatste voorbeeld kan het zelfs voorkomen dat de waardevermeerdering hoger ligt dan de investering. Een aankoopmakelaar kan je hier hier uiteraard goed in adviseren. Ook het toepassen van zelfwerkzaamheid (of een handige vader, oom, vriend, vriendin) drukt uiteraard de kosten en vergroot de waardevermeerdering.

Goed advies is onmisbaar

Om een goed beeld te krijgen van je mogelijkheden en vooral onmogelijkheden is het noodzakelijk om goed advies in te winnen. Dat begint met een hypotheekadviseur om jouw financiële plaatje in kaart te brengen, een aankoopmakelaar om je over de woningmarkt te adviseren en de huizenprijzen (voor én na verbouwing) en eventueel een bouwkundige of aannemer die kan helpen een juiste begroting te maken.

Ga je het avontuur aan of niet?

Bij het kopen van een kluswoning is dus in veel gevallen meer mogelijk dan je denkt. Toch moet het bij je passen en zul je te maken hebben met onvoorziene omstandigheden of zelfs wat tegenvallers. Een realistisch beeld van een dergelijk traject is dus noodzakelijk.

Wil je meer weten over het kopen of laten taxeren van een (klus)woning? Neem gerust contact op!

van

Goedenavond 👋

Benieuwd naar de waarde van jouw huis?

Je weet het in 1 minuut. Laten we beginnen!

Wat is de reden van jouw aanvraag?
Ik wil graag...

Er zijn meerdere antwoorden mogelijk.

Wanneer wil je verhuizen?

We zijn er bijna 🎉

Om het rapport op te maken hebben we een aantal gegevens nodig

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms

Jouw woningwaarde wordt berekend... 🚀

loading

Bedankt %name%! De woningwaarde van %address% is berekend 🥳

Check je mail voor het rapport!

success
Wat is mijn huis waard?