De inkomenstoets/loan-to-income geeft aan hoeveel je mag lenen ten opzichte van je inkomen. Bij de inkomenstoets wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde financieringslastpercentages.
De maximale financieringslastpercentages zijn wettelijk vastgelegd. Met deze financieringslastpercentages wordt aangegeven welk deel van jouw inkomen je maximaal kunt gebruiken voor betaling van de woonlasten (de bruto hypotheeklasten). De financieringslastpercentages variëren met het inkomen en de rentestand. Hoe hoger jouw inkomen, des te meer je kunt lenen.
Voor het bepalen van de hoogte van de lening wordt gebruik gemaakt van je vaste en bestendige inkomsten, zoals het brutoloon. Als je geen vaste baan hebt, omdat je bijvoorbeeld werkt als freelancer, zelfstandige, ondernemer of contractant dan zal de hypotheekaanbieder kijken naar de bestendigheid van het inkomen.
Naast het inkomen kan de aanbieder ook rekening houden met inkomen uit spaargeld en een structurele inkomensstijging die binnen redelijke termijn ingaat.
Ook is wettelijk bepaald dat hypotheekaanbieders mogen afwijken van de maximale financieringslastpercentages, als dit maar tot verantwoorde kredietverlening leidt.